29. maaliskuuta 2018

Nietzschen ennustus á la Habermas

Kuten Habermas sanoo, "filosofiahan on ain Husserlin kirjaan Krisis der Europäischen Wissenschaften saakka kehittänyt ylimmän tuomarin virastaan myös orientoivia funktioita" (1987, suom. Jussi Kotkavirta). Tässä "tuomarin roolilla" viitatan aikaisempaan filosofian tapaan olla totalisoiva, rationaalisuuden osoittaja ja näin olla muiden tieteiden yläpuolella.
    Kiinnitin Habermasin lauseeseen huomiota sekä siksi, että siinä mainitaan lempiteokseni viha-rakkausfilosofiltani, että sen takia, että olen pitkään ollut sitä mieltä, että juuri fenomenologia vastaa sitä "uutta filosofiaa", jonka tulemisen Nietzsche Iloisessa tieteessä ennustaa. Fenomenologia nimittäin sanoutuu irti Nietzschen (ja Habermasin) kritisoimasta kantilaisen ja hegeliläisen (ja kaikkien muiden heidän edeltäjiensä) filosofian tavasta luoda totaalisia systeemejä ja analysoi sitä, mistä voidaan saada tarkkaa tietoa olettamatta kyseenalaistettavia epistemologisia tai metafyysisiä lähtöoletuksia tai kokonaisia systeemejä.
   Habermas jatkaa: "Näin ollen filosofia voisi aktualisoida suhteensa totaliteettiin tulkitsijan roolissa, joka suuntautuu elämismaailmaan". Kuulostaa Krisikseltä ja Schütziltä. Habermas tosin lukikin sekä Husserlia että Schütziä ahkerasti.

-> takaisin kolmikon pariin.

Ps. Sain apurahaa, on arvokkaampi olo nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti